Doorlevering bedrijventerrein kost Oegstgeest 150.000 euro

Alle andere vragen/opmerkingen
admin
Site Admin
Berichten: 230
Lid geworden op: ma aug 14, 2006 4:12 pm

Doorlevering bedrijventerrein kost Oegstgeest 150.000 euro

Bericht door admin »

Leidsch Dagblad:

Het feit dat Oegstgeest drie jaar geleden heel even eigenaar was van het Meob-terrein, gaat de gemeente nu 150.000 euro kosten.

Dat staat te lezen in een mededeling die burgemeester Emile Jaensch al in oktober vorig jaar deed aan de gemeenteraad. Het bericht was aanvankelijk geheim, maar deze week hief de gemeenteraad de geheimhouding op het stuk op.

De gemeente moet de portemonnee trekken omdat de uiteindelijke kopers - een groep ondernemers uit Oegstgeest - indertijd niet zijn geïnformeerd over de vervuiling van het terrein. In augustus vorig jaar dienden de ondernemers daarom bij de gemeente een claim in van 270.000 euro. In de onderhandelingen die daarop volgden, is de rekening teruggebracht tot anderhalve ton.

Toen de vervuiling eind 2018 aan het licht kwam, gingen zowel de ondernemers als de gemeente ervanuit dat de rekening voor de sanering uiteindelijk bij het Rijksvastgoedbedrijf terecht zou komen, de oorspronkelijke eigenaar van het terrein. Dat de gemeente nu toch met de rekening blijft zitten, heeft te maken maken met de precieze constructie waarmee het stuk grond in 2017 twee keer van eigenaar verwisselde en met rapport over bodemvervuiling op het Meob-terrein dat in opdracht van de gemeente was gemaakt maar dat voor de verkoop niet aan de kopers is overlegd.

De doorverkoop van de grond in 2017 was een vriendendienst van de gemeente, in het bijzonder van toenmalig VVD-wethouder Wendelien Tönjann. De gemeente had het eerste recht van koop, maar wilde na de miljoenenverliezen op de nieuwbouwwijken Poelgeest en Nieuw Rhijngeest geen financieel risico meer nemen. Door op te treden als tussenpersoon kon Tönjann ervoor zorgen dat de plaatselijke ondernemers onder aanvoering van cultureel ondernemer en partijgenoot Arjen Pels Rijcken de grond in bezit kregen. De wethouder verzekerde de gemeenteraad dat de constructie voor de gemeente geen enkel risico met zich meebracht.

Plaats reactie