Plan Oude Vaartweg Oegstgeest moet wat duidelijker

Alle andere vragen/opmerkingen
admin
Site Admin
Berichten: 230
Lid geworden op: ma aug 14, 2006 4:12 pm

Plan Oude Vaartweg Oegstgeest moet wat duidelijker

Bericht door admin »

Door Binnert Jan Glastra - 14-12-2014, 22:15 (Leidsch Dagblad)

OEGSTGEEST - Het bestemmingsplan waarmee Oegstgeest de bouw van zes kantoorvilla’s mogelijk maakt aan de Oude Vaartweg, in de oksel van de A44, is nog niet compleet. De gemeenteraad heeft vier maanden om het in orde te maken. Dat oordeelt de Raad van Staat in een ’tussenvonnis’, na bezwaren van omwonenden.

De hoogste rechter veegt de meeste van de bezwaren in de prullenbak. De plannen zijn niet in strijd met groenvisies, gebruikte onderzoeken om aan te tonen dat het met lucht, verkeer en verontreiniging wel snor zit zijn best in orde en van allerhande procedurele fouten is geen sprake.

Maar sinds de crisis moeten gemeenten wel wat scherper naar al bestaande, leegstaande kantoren kijken dan Oegstgeest heeft gedaan. Dat hebben de bezwaarmakers goed gezien, oordeelt de Raad van State. De hoogste rechter mist de uitleg waarom de kennelijke vraag naar nieuwe kantoren niet opgelost kan worden met bestaande gebouwen, bijvoorbeeld door ze ingrijpend te verbouwen. En zo dat niet kan, of het mogelijk is ergens lege kantoorgebouwen te slopen zodat de totale leegstand niet groeit.

Sloot
Verder vindt de Raad van State dat de omwonenden zich terecht zorgen maken over de waterhuishouding in hun buurtje. Een exacte uitwerking van de bouwplannen is er nog niet. Met name één specifieke sloot in de buurt van de huizen zou volgens de globale tekeningen kunnen worden gedempt. Volgens algemene regels moet dan minstens zoveel wateroppervlakte weer terugkomen in het plan, maar niet per se op dezelfde plek. De buurtbewoners zijn bang voor overstromingen als die sloot verdwijnt. De Raad van State legt de gemeenteraad daarom op, een uitwerkingsplan te maken waarin vastligt welke water wel en niet mag worden gedempt.

Het bouwplan van ontwikkelaar Bas Korswagen en de Smitsloo groep kwam eerder ook al eens voor de rechter. Die verbood toen om een weg naar het nieuwe kantorenparkje (van Korswagen) aan te leggen langs de Haarlemmertrekvaart (van Smitsloo). Sindsdien werken de twee grondeigenaren afzonderlijk op hun eigen stukje. Korswagen het kantorenparkje, Smitsloo aan een parkeerterreintje met steigerverhuur. Dat parkeerterreintje is inzet van een andere rechtszaak - het is volgens de gemeente gewoon een openbare weg maar Smitsloo Groep beschouwt zich eigenaar.

Plaats reactie