Een gevangenis op het MEOB-terrein?

admin
Site Admin
Berichten: 230
Lid geworden op: ma aug 14, 2006 4:12 pm

Een gevangenis op het MEOB-terrein?

Bericht door admin »

Uit: Oegstgeester Courant, woensdag 2 april 2003

Veel mensen willen bolletjesslikkers opsluiten en dat criminelen langer gestraft worden. Daar zijn dus gevangenissen voor nodig en die moeten ergens staan. Veel gevangenissen staan al, met wisselend succes, in dichtbevolkte gebieden en in woonwijken. Nu heeft het Ministerie van Justitie zijn oog laten vallen op het MEOB-terrein om daar een gevangenis te bouwen. Het MEOB-terrein is eigendom van Domeinen, dat gronden voor de rijksoverheid beheert.
Alle politieke partijen hadden plannen voor dit terrein. In het raadsprogramma is daarover het een en ander vastgelegd, zoals een pro-actieve benadering voor het in eigendom krijgen van het terrein, onderzoek naar de mogelijkheid om daar een sportcomplex te vestigen, betaalbare woningen en ook bedrijven op dit terrein. Van deze plannen zijn inmiddels alleen de bedrijven over. Doordat er meer woningen op Rijnfront gepland zijn, heeft het College met de omliggende gemeenten en de provincie afgesproken dat het MEOB-terrein in principe bestemd is voor bedrijven. Nu Justitie daar een gevangenis wil bouwen, is het de vraag of dat het soort bedrijvigheid is wat de verschillende fracties voor ogen hadden.
Duidelijk is wel dat in ieder geval een deel van de inwoners van Haaswijk en de Morsebel dit niet zien zitten. Het bestuur van de wijkvereniging Haaswijk-Morsebel komt al in verzet. Een van de argumenten waarop zij zich beriep is de tekst op het bord dat bij de bouw van de flats langs de Gerrit Rietveldlaan/Haaswijklaan stond: Wonen met de natuur als naaste buur.
Ik heb me destijds wel verbaasd over het cynisme en het lef van de ontwikkelaar/bouwer om die tekst op dat bord te zetten: over je hoofd de vliegtuigen op weg naar Schiphol en Valkenburg, de Schipholspoorlijn op een kilometer afstand, de snelweg op een paar honderd meter en als buurman een bedrijventerrein. Haaswijk en Morsebel zijn geen woonwijken gelegen naast een natuurgebied. Het MEOB-terrein was een bedrijventerrein en de kans dat het dit zou blijven is er altijd geweest.
Moet daar nu een gevangenis komen? Een gevangenis op het MEOB-terrein heeft voordelen. Het is “schone” industrie, het betekent locale werkgelegenheid en als hij er eenmaal staat weinig geluidsoverlast. Maar een gevangenis heeft ook nadelen, waarvan het belangrijkste het gevoel van onveiligheid bij de omwonenden zal zijn. Dus zomaar daar een gevangenis plaatsen, is niet de aangewezen weg.
Hoewel de gemeenteraad de bestemming van het terrein bepaalt, is in dit geval het probleem dat de rijksoverheid Oegstgeest in het uiterste geval een aanwijzing kan geven dat de grond voor een gevangenis is bestemd. De kans hierop lijkt des te groter, omdat de grond eigendom is van Domeinen. De gemeente moet dan wel meewerken. Wel heeft PrO twijfels of dit de meest geschikte plek is voor een gevangenis. Dat er toevallig een stuk grond beschikbaar is, moet niet betekenen dat het gewoon gebeurt.
PrO vindt Rijnfront een betere plek voor een gevangenis. Wij zijn er dan ook voorstander van te onderzoeken of een functieruil tussen MEOB en Rijnfront mogelijk is. Een gevangenis in het Rijnfront betekent ook dat daar snel ontwikkeld, gebouwd en iets verdiend kan worden. Bij een teruglopende kantorenmarkt kan dat een voordeel zijn. Probleem daarbij is natuurlijk wel dat ontwerpbestemmingsplannen van delen van het Rijnfront net klaar zijn en ter inzage liggen.
De gemeente heeft in dit geval dus niet alles te vertellen. Wel moet het College van die mogelijkheden die er zijn gebruik maken. Maar daarvoor moeten we eerst vaststellen wat voor soort bedrijven we dan wel op het MEOB-terrein willen.
Bovenal vinden wij dat Justitie en gemeente de bewoners bij deze vraag moeten betrekken en niet zonder en over hen moeten besluiten. Dat moet goed voorbereid worden en serieus gebeuren.
En dan een laatste punt van PrO: waarom geen grondbedrijf oprichten voor Oegstgeest waarin alle lopende exploitaties in Oegstgeest onderbrengen? Dan kunnen we wat we eventueel op het MEOB-terrein verdienen, gebruiken voor Rijnfront en omgekeerd, maar ook voor Poelgeest. Wij vinden dat het College daar werk van moet maken.
Kortom, PrO vindt dat de gemeente niet volgzaam het Rijk moet volgen en zonder meer een gevangenis op het MEOB-terrein laten plaatsen; zij moet inventief en met kracht aan de slag met het Rijk, omwonenden en andere Oegstgeestenaren om het beste voor het dorp eruit te halen. Daar zullen wij het College op beoordelen.

Geert Klaver (e-mail: geert@progressiefoegstgeest.nl)
Fractievoorzitter Progressief Oegstgeest

Plaats reactie